16 mars 2009

Historisk - foto 62/365

Klicka gärna på bilderna för att förstora dem!

Jag har tidigare lovat att lägga in fler bilder från fantastiska ALHAMBRA som jag besökte förra veckan. Så nu kombinerar jag det med fotoutmaningen 365 fotos 2009.

Araberna och islam härskade tidigare över Spanien (ca 700-1492 evt) och stora delar av Nordafrika och Asien. De skapade Alhambra som ligger ovanför Granada. Alcazaba är det stora försvarsområdet med sina fästningar och torn och plats för 20 000 människor. Sen byggdes fantastiska palats med en arkitektur och utsmyckningar som aldrig tidigare skådats här. Det mest kända är det kungliga palatset från Nazriddynastin från 1200- och 1300-talen. Det var en hel stad där med bostadshus, kringbyggda gårdar, badhus, kaserner, fängelser och förstås en kunglig moske. De två nedersta bilderna från Nazridpalatset här har jag haft på bloggen tidigare men vill gärna visa upp dem igen.

Alhambra är nog Spaniens mest besökta kulturturistmål. Al-Andaluz lever vidare. Framför allt här i Andalusien så finns mycket av den arabiska kulturen kvar. De vita byarna "Pueblos blancos", matkulturen och dessutom finns över 3000 arabiska ord kvar i spanska språket.

5 kommentarer:

 1. Hej Cecilia.

  Nu hade vi behövt dig i strängnäspolitiken för att rädda Långberget. Läs mera på min blogg.

  Kram Margit

  SvaraRadera
 2. Hej! Kul att du berättar till dina bilder. Jag tycker om historia och jag kände igen av det du skrev om. Jag skulle vilja besöka sådana platser själv för att känna historien inpå sig.
  Jag har gkort ngt. kul igår. Gå in och titta hos mig:-)
  Kram
  Artlover

  SvaraRadera
 3. Vad intressant det vara att få texten till bilderna. Det ser verkligen sagolikt ut... historiska platser är mäktiga att besöka.

  SvaraRadera
 4. En plats att minnas för alltid. Jag blev väldigt fascinerad av Alhambra när vi var där 2007. Skulle gärna återvända...

  SvaraRadera
 5. Lovely! The reflections in the second photo are so pretty....

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...