23 mars 2009

Miljöanpassat - foto 67/365

ANDALUSIENS NATTHIMMEL SKA SKYDDAS!

Andalusien är Spaniens näst största provins och omfattar södra delen av Spanien. Här ingår hela Costa del Sol. Förr var det Spaniens fattigaste del men nu är den en av de mest välbärgade pga turismen.

Den andalusiska regeringen förbereder nu en lag som ska straffa ljusföroreningar. Tidningen Sydkusten skriver:

"Syftet med lagen är dels att skydda miljön och dels minska energiförbrukningen. Den överdrivna belysningen i samhällena gör inte bara att det är svårare att beskåda stjärnhimlen, utan skapar även obalans i naturen.

Lagförslaget innebär att belysningen regleras och inskränks. All gatubelysning måste riktas uppifrån och ned samtidigt som belysning som inte har några vitala funktioner måste släckas mellan midnatt och sex på morgonen. Vidare ska gatubelysningen vid jultid och andra högtider begränsas."

I Nerja bytte man till lågenergilampor i alla julbelysningar i julas. Det kostade en bra slant men man räknar med att tjäna in det på ganska kort sikt. Tänk om Sverige kunde göra något liknande och släcka ner t ex alla industrier, bilhallar mm som står tända hela nätterna. Då skulle vi kanske tjäna in något kärnkraftverk!

Och visst måste vi kunna få fortsätta att se stjärnorna på himlen!

2 kommentarer:

 1. Ja, varför gör man inte det? Vi har valt att inte sätta upp någon ytterbelysning, bara en liten ovanför dörren. Vi har heller ingen vägbelysning. Det tog ett tag att vänja sig, men nu vill ingen av oss ha någon ytterbelysning. Vi beskådar ofta natthimlen och alla stjärnor och mörkret är inte lika mörkt när det inte störs av en massa lampor. Så bort med för mycket ljusföroreningar, och man gör något bra för miljön.

  SvaraRadera
 2. Jag resonerar som Ulrika! :)
  Bra bild att gestalta Miljöanpassat med och mycket tänkvärd text.

  Jag hoppade ganska nyligen på 365-utmaningen så jag har en del att ta igen, men jag ska göra mitt bästa för att hinna ifatt!
  Ha en fin kväll :)
  Anna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...