29 april 2009

Europaresa - dag 1

Europas största moské - La Mesquita i Córdoba.

Den kristna katedralen som byggts inuti moskén.

Förra söndagen började jag och min man vår bilresa hem till Sverige efter sex månaders vistelse i vårt hus i vackra Nerja, Andalusien, 5 mil öster om Málaga. Härligt sommarväder,
24 gr.

Dagens mål var Córdoba som ligger i norra Andalusien och den fantastiskt vackra La Mezquita, världens största moské. Den byggdes 785 evt av araberna och konverterades sedan till katedral 1236 av de kristna erövrarna. Córdoba var arabernas Al Andaluz muslimska huvudstad och blev den största staden i Europa med en miljon invånare på 900-talet. Här levde människorna i en mycket högtstående kultur och tolerans med varandra, araber, judar och kristna. Córdoba fick lika stor makt som Bagdad för muslimerna. Mesquitan är jättestor och har visst 856 stora kolonner. Mitt i moskén byggde sedan de kristna en jättelik svulstig katedral. Det är en märklig känsla att gå omkring här. Men ack vilken vacker byggnadskonst La Mesquita visar!

Den understa bilden visar på en vacker utsmyckad gränd i Córdoba som är en riktigt trevlig stad att gå runt i! Dagens tripp blev endast 22 mil. Men vi fick uppleva mycket under dagen. Vägen till Córdoba kantades av mängder av oliv- och vinodlingar som också är deras främsta produkter.

1 kommentar:

  1. Stunning architecture and I love all the pots on the wall with the flowers...so pretty!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...